Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Οι ενεργοί πολίτες Λάρισας ξανά χτυπούν.Μετά την πατάτα ακολουθεί ρύζι και αλεύρι

Πρόκειται για ρύζι δύο τύπων (που επιλέχθηκε μετά από σχετική ψηφοφορία στην ιστοσελίδα) από δύο παραγωγούς της πιο φημισμένης περιοχής παραγωγής ρυζιού, τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, και αλεύρι «χωριάτικο Δομοκού» της ΕΑΣ Λαμίας.
 Οι παραγωγοί που θα διαθέσουν το ρύζι είναι μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Χαλάστρα Α΄», o οποίος διαθέτει πιστοποιητικά ISO και HACCP καθώς και πιστοποιητικό ολοκληρωμένης διαχείρισης αγροτικών προϊόντων.
Το σιτάρι επίσης παράγεται σύμφωνα με τα πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO όπου εφαρμόζεται επίσης σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Το ρύζι (Καρολίνα και Μπόνετ) και το αλεύρι θα διατίθενται σε 10κιλες συσκευασίες στη μισή τιμή τουλάχιστον από την αντίστοιχη τιμή λιανικής πώλησης.
Παράλληλα, επειδή σημειώθηκε περιορισμένο κρούσμα κακοπιστίας στη διάθεση 130 τόνων πατάτας, όπου ένας παραγωγός από το Αμύνταιο διέθεσε μέρος «σκάρτης» πατάτας, οι Ενεργοί Πολίτες δεν περιορίζονται πια στις προφορικές διαβεβαιώσεις των παραγωγών που επιθυμούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στη Λάρισα.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους από σήμερα και στο εξής λοιπόν θα προβαίνουν στις εξής ενέργειες: Θα προηγείται έλεγχος δείγματος του προϊόντος που πρόκειται να πωλήσει ο παραγωγός στη Λάρισα (η αρχή έγινε με το αλεύρι των παραγωγών Δομοκού).
Θα ζητούνται όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά (ISO, HASP, ολοκληρωμένης διαχείρισης κ.α.) και θα είναι στη διάθεση κάθε μέλους και υποψήφιου αγοραστή την ημέρα της διανομής.
Πριν την άφιξη των φορτηγών θα έχει υπογραφεί από τους παραγωγούς ή τους εκπροσώπους τους συμφωνητικό, που έχει συνταχθεί από νομικό, για την τιμή, την ποιότητα και την ποσότητα καθώς και τη συνέπεια στο χρόνο διανομής. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναφέρεται ότι οι Ενεργοί Πολίτες επιφυλάσσονται κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Μπροστά στον παραγωγό θα βρίσκεται δείγμα του προϊόντος για να μπορεί να το ελέγχει κάθε υποψήφιος αγοραστής.
Σε ό,τι αφορά τον παραγωγό που καταχράστηκε την εμπιστοσύνη μας, οι ΕΝ.Π.Ο.Λ. θα προχωρήσουν στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες και διακόπτουν πάραυτα κάθε μελλοντική συνεργασία μαζί του.
Παράλληλα, οι ΕΝΠΟΛ εξετάζουν τη δημιουργία περιοδικών αγορών όπου οι μικροπαραγωγοί της περιοχής θα μπορούν να εκθέσουν με δική τους ευθύνη σε ανταγωνιστικές τιμές τα προϊόντα τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: