Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Το πρόγραμμα καρναβαλιού στον Νομό Λάρισας


ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
-Σήμερα στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Τερψιθέας θα λειτουργήσει αποκριάτικο εικαστικό εργαστήρι μάσκας - καπέλου πειρατή και πριγκίπισσας, θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα ενώ θα γίνονται και μαθήματα μοντέρνου χορού. Για το τριήμερο προγραμματίζονται τα εξής:
-Αύριο Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης θα πραγματοποιηθεί ο 10ος Διαγωνισμού Ζωγραφικής Χαρταετού με συμμετοχή των μαθητών των Δημοτικών σχολείων της πόλης, των εικαστικών τμημάτων των Λεσχών Πολιτισμού Δ.Ο.Π.Α.Ε.Λ. και των Ελεύθερων Εργαστηρίων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα. Θα βραβευτούν οι 3 καλύτερες δημιουργίες ενώ θα τιμηθούν με τίτλο συμμετοχής και γλυκά – δώρα όλα τα παιδιά.
 -Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία Φαλάνης θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν παράσταση κουκλοθεάτρου από τον Δημοτικό Κουκλοθίασο «Τιριτόμπα», αποκριάτικα εικαστικά εργαστήρια, μουσική, χορό και παραστάσεις παραδοσιακών χορών.
-Τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, από τις 10.30 έως τις 12 το πρωί στη Σκεπαστή Αγορά της Νέαπολης θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός ψηλότερου πετάγματος χαρταετού. Στις 12 μ. θα βραβευτεί το ψηλότερο πέταγμα. Τα εικαστικά εργαστήρια των Λεσχών Πολιτισμού Δ.Ο.Π.Α.Ε.Λ. και τα χορευτικά συγκροτήματά τους θα βρίσκονται εκεί για μικρούς και μεγάλους. Το γλέντι όμως συνεχίζεται με ζωντανό παραδοσιακό πρόγραμμα από την ορχήστρα του Δημήτρη Μιχαλέ. Φυσικά όπως κάθε χρονιά θα προσφέρεται στον κόσμο παραδοσιακή φασολάδα, κρασί και νηστίσιμα.
ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΛΚΑΖΑΡ
Με κεντρικό σύνθημα «Μια γειτονιά, μια παρέα» ο Πολιτιστικός Σύλλογος της συνοικίας Αλκαζάρ αποφάσισε να αναβιώσει την Καθαρά Δευτέρα τα έθιμα της ημέρας στην πλατεία της συνοικίας. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10.30 το πρωί με μουσική και προσφορά σαρακοστιανών.
ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
O Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στην καφετέρια «Ραμόνα» στην πλατεία Θρακών γιορτινή εκδήλωση για τους μικρούς φίλους. Θα προσφερθούν δωρεάν σουβλάκια και αναψυκτικά ενώ θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι.
ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ
Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή στην πλατεία της Φιλιππούπολης τη «Γιορτή της Φωτιάς»:
Το πρωί στις 11:30, οι μικροί καρναβαλιστές θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν στο αποκριάτικο πάρτι που ετοιμάζει ο σύλλογος με ξέφρενη αποκριάτικη μουσική, παραδοσιακό γαϊτανάκι και πολύ χορό.
Το απόγευμα στις 6, θα γίνει η αναβίωση του εθίμου «Γιορτή της Φωτιάς»... ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται μέσα στους αιώνες... ο εξαγνισμός της φύσης με το κάψιμο του Καρνάβαλου και ακολουθεί αποκριάτικο γλέντι - κρασί - λουκάνικο - σουβλάκι ως αργά το βράδυ.
ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ
Εκδήλωση για το ψηλότερο πέταγμα του χαρταετού στο εξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους Ελευθερών θα πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, ο αθλητικός όμιλος και η τοπική κοινότητα Ελευθερών με την υποστήριξη του ΔΟΠΑΕΛ. Θα προσφέρεται φασολάδα, λαγάνα και κρασί με συνοδεία μουσικής.
ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ
Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί στην Πλατεία του Μακρυχωρίου. Στους κατοίκους και επισκέπτες θα προσφερθεί η καθιερωμένη φασολάδα, λαγάνα και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα. Τις εκδηλώσεις πλαισιώνει ορχήστρα με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.
ΣΤΗΝ ΟΣΣΑ
Σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί πάρτι μασκέ για παιδιά ενώ την Κυριακή θα γίνει το άναμμα φωτιάς, γνωστή ως «Μπουμπούνα». Την Καθαρά Δευτέρα θα προσφέρεται παραδοσιακό μπουρανί και φασολάδα.
ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ
Ο Δήμος Τεμπών, η δημοτική ενότητα Γόννων και ο ΔΟ.ΠΑ.ΠΕ.Π. Τεμπών σε συνεργασία με τους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες διοργανώνουν και φέτος αποκριάτικες εκδηλώσεις με πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Έτσι την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί παιδικό μασκέ πάρτι στην κεντρική πλατεία Γόννων με κλόουν – ζογκλέρ και face painting. Στις 7.30μ.μ. θα γίνει το άναμμα φωτιάς και κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο ανατολικό παλιό δημοτικό σχολείο Γόννων με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής πλούσιων εδεσμάτων και χορό μέχρι πρωίας. Την Καθαρά Δευτέρα στις 11π.μ. θα προσφέρεται φασολάδα με λαγάνα και κρασί με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής στην κεντρική πλατεία. Ακολουθεί παρέλαση μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών.
ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Στον Τύρναβο οι αποκριάτικες εκδηλώσεις συνεχίζονται με πολύ κέφι και ενθουσιασμό. Το πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων. Έτσι αύριο Σάββατο στις 7μ.μ. θα διεξαχθεί διαγωνισμός χορού και παντομίμας για παιδιά στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου, στις 7.30 μ.μ. θα ανάψει η φωτιά (Μπαρμπαριά) στον Αμπελώνα, πίσω από το κτίριο του Ο.Τ.Ε., ενώ στις 8 μ.μ. ξεκινάει η βραδιά Καρναβαλιού στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Δένδρων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δένδρων «Η Άργισσα».
Την Κυριακή της Αποκριάς, πριν τη Μεγάλη Παρέλαση θα δοθεί συναυλία στην κεντρική πλατεία με βαλκανικούς παραδοσιακούς ήχους ρέγγε από τους «BAILDSA». Ακολουθεί η παρέλαση και στη συνέχεια, στις 10.30μ.μ. μουσική βραδιά με Γιολάντα Δαναού και Γιάννη Ανδρακάκο. Για τη βραδιά αυτή όλα τα καφέ μπαρ της πόλης διοργανώνουν πάρτι μασκέ.
Την Καθαρά Δευτέρα στις 11π.μ. το παραδοσιακό έθιμο του «Μπουρανί» αναβιώνει στον Προφήτη Ηλία, με αυθεντικό τρόπο από παλιούς και νέους Μπουρανίτες. Ο Δήμος Τυρνάβου προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνες, χαλβά και ελιές. Ακόμη στην κεντρική πλατεία θα αναβιώσουν τυρναβίτικα έθιμα. Καθαρά Δευτέρα στην πόλη του Αμπελώνα και στις Τοπικές Κοινότητες Αργυροπουλίου, Δαμασίου, Δένδρων, Πλατανουλίων, Δελερίων και Ροδιάς με προσφορά άφθονων σαρακοστιανών.
ΣΤΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟ
Αύριο Σάββατο στις 6μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πάρτι μασκέ στην αίθουσα της προσκοπικής εστίας. Την Κυριακή της Αποκριάς στις 8.30μ.μ. στη πλατεία Θέμιδας θα γίνει το άναμμα της μπουμπούνας και θα στηθεί το παραδοσιακό γαϊτανάκι με μουσική, χορό, κρασί και εκλεκτά εδέσματα. Την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία Ρ. Φεραίου (Μπάρος) θα προσφέρονται φασολάδα, μπουρανί, κρασί και τσίπουρο ενώ οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν με χορευτικά συγκροτήματα.
ΣΤΟ ΣΚΛΗΘΡΟ
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν ακόμη στο Σκλήθρο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών, διοργανώνει εκδήλωση την Καθαρά Δευτέρα, στις 12 το πρωί στον χώρο του σχολείου προσφέροντας την παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.
ΣΤΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟ
Σήμερα Παρασκευή θα γίνει το άναμμα της φωτιάς στην πλατεία του χωριού με εδέσματα και άφθονο κρασί.
ΣΤΑ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ
Σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 το βράδυ, θα ανάψει φωτιά στην πλατεία της Γαλανόβρυσης, ενώ αύριο Σάββατο 25 Φεβρουαρίου (παραμονή Αποκριάς), στις 7.30 το βράδυ, θα υπάρχει φωτιά στο Στεφανόβουνο (στην τοποθεσία Μεσοχώρι).
ΣΤΟΝ ΔΡΥΜΟ
Σήμερα Παρασκευή στις 8 μ.μ. θα ανάψει η φωτιά στην πλατεία του χωριού πλαισιωμένη από ζωντανή μουσική και άφθονο κρασί και τσίπουρο που θα προσφέρεται δωρεάν.
ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ
Η ορχήστρα του Σπύρου Μητρούλα θα πλαισιώσει τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στην πλατεία του χωριού. Θα προσφέρονται σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί.
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Την Κυριακή από τις 3 μ.μ. χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» θα χορέψουν το γαϊτανάκι και άλλους αποκριάτικους χορούς υπό τους ήχους ορχήστρας με χάλκινα. Κατόπιν, με το άναμμα της φωτιάς, ο τοπικός Σύλλογος Γυναικών θα προσφέρει πίτες, λουκάνικα και κρασί.
Μετά τις 7 μ.μ., στα χωριά Μεταξοχώρι, Γερακάρι, Ποταμιά, Μεγαλόβρυσο, Ανατολή, Δήμητρα, Νερόμυλοι, Αετόλοφο, Σκήτη, Μελιβοία, Αγιόκαμπο, Μαρμαρίνη, Αμυγδαλή, Παλαιόπυργο και Ομόλιο θα προσφερθούν κρασί και εδέσματα με τη συνοδεία μουσικής. Στο Μεγαλόβρυσο την ερχόμενη Κυριακή στις 6 το απόγευμα θα αναβιώσει το έθιμο του ανάμματος του «φανού» της φωτιάς.
Την Καθαρά Δευτέρα, από τις 11 το πρωί, στις πλατείες των δημοτικών διαμερισμάτων Αγιάς, Ανάβρας, Ποταμιάς, Ελάφου, Σκήτης, Σκλήθρου, Σωτηρίτσας, Μελιβοίας, Αμυγδαλής, Μαρμαρίνης, Ανατολής, Καρίτσας, Παλαιοπύργου, Ομολίου και Δήμητρας θα υπάρχουν σαρακοστιανά εδέσματα και φασολάδα, με τους διοργανωτές να υπόσχονται γλέντι και ξεφάντωμα.
Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται με τη συνεργασία και την υποστήριξη των συλλόγων των χωριών, οι οποίοι πρωτοστατούν, στοιχείο καθοριστικό για τον προγραμματισμό και την επιτυχία των εκδηλώσεων. Επίσης, ανακοινώνεται ότι έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές στις παραλίες από τις πρόσφατες πλημμύρες και ότι με κοινή απόφαση της Τοπικής Κοινότητας και του Μορφωτικού Συλλόγου Στομίου δεν θα πραγματοποιηθούν αποκριάτικες εκδηλώσεις λόγω πένθους.
ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ
Εκδηλώσεις για το διήμερο της Αποκριάς διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών των Αγίων Αναργύρων Δήμου Κιλελέρ. Την Κυριακή το απόγευμα, στις 6.00, θα γίνει το κάψιμο του καρνάβαλου στο χώρο του γυμναστηρίου με κρασί και μεζέδες. Την Καθαρά Δευτέρα ο Σύλλογος θα μοιράσει σαρακοστιανά και φασολάδα με μουσική και χορό.

Απαγόρευση
 κυκλοφορίας
 στον Τύρναβο
 για το καρναβάλι
Λόγω της καρναβαλικής παρέλασης στον Τύρναβο, αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας την ερχόμενη Κυριακή στην ΠΕΟ Τυρνάβου –Ελασσόνας και συγκεκριμένα από τη συμβολή της με την οδό «26» ως τη συμβολή με την περιφερειακή οδό από τις 10 το πρωί έως τη λήξη των εκδηλώσεων. Επίσης από το μεσημερί στις 2 διακόπτεται η κυκλοφορία από τη συμβολή της με την επαχιακή οδό Τυρνάβου-Αμπελώνα, στην οδό Ελευθερίας Τυρνάβου από τη συμβολή της με την οδό Αγ. Παρασκευής έως τη συμβολή της με την ΠΕΟ Τυρνάβου. Την Καθαρά Δευτέρα από τις 9.30 το πρωί έως τις 12 το βράδυ απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων στην ΠΕΟ Τυρνάβου-Ελασσόνας από τη συμβολή της με την οδό Μακεδονίας έως τη συμβολή της με την οδό «26».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικό

Ανώνυμος είπε...

καλούτσικο...