55 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου |
The flowers of English football... the flowers of Manchester...
Μπορεί να είμαι φίλος της Άρσεναλ αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε την τραγική ημέρα που σημάδεψε ολόκληρο το νησί της Αγγλίας. Την τραγική ημέρα της 6ης Φεβρουαρίου του 1958 όπου έχασαν την ζωή τους 23 άτομα,ανάμεσα σε αυτά και 8 μέλη της Μάντσεστερ Γιουνάιντετ.
Ημέρα μνήμης για την Μάντσεστερ Γιουνάιντετ,την ποδοσφαιρική Αγγλία αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη αποτελεί η 6η Φεβρουαρίου. Εκείνο το μεσημέρι του Φεβρουαρίου του 1958 έμελλε να είναι το τελευταίο για μερικά από τα τρομερά <<μωρά>> του σερ Μάτ Μπάσμπι αλλά και η αρχή μιας νέας εποχής για τους Κόκκινους Διάβολους του Μάντσεστερ.
Η γέννηση μέσα από τις στάχτες του πολέμου... Ο βομβαρδισμός του <<Ολντ Τράφορντ>> κατά την διάρκεια του Β'Παγκοσμίου πολέμου άφησε την Μάντσεστερ Γιουνάιντετ με πολλά οικονομικά προβλήματα. Ο Μάτ Μπάσμπι ήταν αυτός που ανέλαβε το δύσκολο έργο της αναδιοργάνωσης και λόγω της οικονομικής δυστοκίας, στράφηκε σε μια πρωτοποριακή λύση. Εμπιστεύθηκε νεαρούς ποδοσφαιριστές στην προσπάθεια του να δημιουργήσει μια ομάδα με μακροπρόθεσμους στόχους. Με μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια τα τρομερά <<μωρά>> του Μάτ Μπάσμπι είχαν ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα Αγγλίας το 1956 και το 1957, χάνοντας μάλιστα την ευκαιρία να κάνουν το ντάμπλ εκείνη την σεζόν, καθώς ηττήθηκαν από την Άστον Βίλα στον τελικό του Κυπέλλου.
Το τελευταίο εγχώριο παιχνίδι πριν από την τραγωδία ήταν στις 1 Φεβρουαρίου 1958 ημέρα Σάββατο κόντρα στην Άρσεναλ στο γήπεδο <<Χάιμπουρι>> με τους Κόκκινους Διάβολους να νικάνε με 4-5, με πολλούς να θεωρούν το καλύτερο παιχνίδι που έχει γίνει ως τώρα μακράν στην ιστορία. Οι σκόρερ για την τότε Μάντσεστερ Γιουνάιντετ ήταν οι ( Ντάνκαν Έντουαρτς,Μπόμπι Τσάρλτον,Τόμι Τέιλορ (2) και ο Ντένις Βάιολετ φέρνοντας ευφορία στο στρατόπεδο των Κόκκινων Διαβόλων εν όψει του επαναληπτικού κόντρα στην Σέρβικη ομάδα του Ερυθρού Αστέρα για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της Ευρώπης.
Η ώρα της καταξίωσης και στην Ευρώπη πλησίαζε... Στον πρώτο αγώνα οι παίχτες του Μπάσμπι επικράτησαν με 2-1 ενώ στον επαναληπτικό ήρθαν ισόπαλοι με σκορ 3-3 περνώντας στην επόμενη φάση.
Η αποφάδρα ημέρα... Το πρωί της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου 1958 το τύπου Ελιζαμπέθαν αεροσκάφος G-ALZU με 44 επιβάτες (αποστολή και πλήρωμα) απογειώθηκε από το Βελιγράδι με προορισμό το Μάντσεστερ και ενδιάμεση στάση το Μόναχο για ανεφοδιασμό. Κυβερνήτης του μοιραίου αεροπλάνου ήταν ο Τζέιμς Τέιν ενώ συγκυβερνήτης ο Κέν Ρέμεντ. Ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους κράτησε μόλις 20 λεπτά και η πρώτη προσπάθεια για απογείωση είχε διάρκεια 40 δευτερολέπτων. Ο ήχος του ενός κινητήρα ήταν τραχύς και καταδείκνυε πρόβλημα στην ισχύ. Ο περίεργος αυτός θόρυβος δεν ανησύχησε τον πιλότο καθώς τα Ελιζαμπέθαν ήταν τόσο ισχυρά αεροσκάφη που μπορούσαν να απογειωθούν και με έναν κινητήρα σε πλήρη ισχύ.
Στις 14:34 έγινε και δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια απογείωσης. Έτσι το αεροσκάφος οδηγήθηκε στο κεντρικό κτίριο, για να μπορέσει να λυθεί το μηχανικό πρόβλημα, τη στιγμή που οι παίχτες,κατευθύνονταν στο λόμπι του αεροδρομίου. Ο μηχανικός Γουίλιαμ Μπλάκ ενημέρωσε τους πιλότους ότι το αεροπλάνο θα έπρεπε να μείνει εκεί μία μέρα ούτως ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό βέβαια σήμαινε ότι η αποστολή θα καθυστερούσε. Η απόφαση των πιλότων ήταν ότι θα δοκίμαζαν και για τρίτη φορά να απογειωθούν.
Η μοιραία τρίτη προσπάθεια για απογείωση...
Έτσι στις 15:03 και 6 δευτερόλεπτα το Ελιζαμπέθαν τροχοδρομούσε στο διάδρομο για τρίτη φορά. Ο Χάρι Γκρέγκ (Γκολκίπερ) αφηγήθηκε παραστατικά εκείνες τις στιγμές. <<Όταν επιστρέψαμε στο αεροπλάνο, κάποιοι από την ομάδα ήταν νευρικοί. Προσπάθησα να κάνω πλάκα αλλά ο Τζόνι Μπέρι που καθόταν κοντά μου ήταν πολύ νευρικός και νόμιζε ότι θα πεθάνουμε όλοι>>. Το αεροπλάνο δεν μπόρεσε ποτέ να απογειωθεί και αφού πέρασε το τέλος του διαδρόμου κατέληξε σε ένα σπίτι,με το ουραίο πτέρωμα αποκολλημένο. Ο Χάρι Γκρέγκ κατάφερε να ανακτήσει τις αισθήσεις του λίγο μετά το ατύχημα και ήταν αυτός που έσυρε τους περισσότερους μακριά από τα συντρίμμια τα πρώτα λεπτά της τραγωδίας.
Οι πρώτες αντιδράσεις στο Μάντσεστερ...
Τα άσχημα νέα δεν άργησαν να ταξιδέψουν στο Μάντσεστερ. Απλοί άνθρωποι έκλαιγαν στους δρόμους και στα μαγαζιά της πόλης καθώς ήταν ήδη γνωστό ότι 7 ποδοσφαιριστές ήταν νεκροί, ενώ η αγωνία μεγάλωνε για τον Μάτ Μπάσμπι και τον Ντάνκαν Έντουαρτς τους οποίους πληροφορίες ήθελαν να δίνουν μάχη για την ζωή τους.
Ο τραγικός απολογισμός...
Από τους 44 επιβαίνοντες απεβίωσαν οι 23, ανάμεσα τους 8 ποδοσφαιριστές και 3 μέλη της ομάδας. Αυτοί ήταν οι: Ρότζερ Μπίρν, Τζόφ Μπέντ, Έντι Κόλμαν, Ντέιβιντε Πέγκ, Μάρκ Τζόουνς, Τόμι Τέιλορ, Λίαμ Γουέλαν και ο μεγάλος Ντάνκαν Έντουαρτς (πέθανε στο νοσοκομείο 15 μέρες μετά το δυστύχημα). Το μοιραίο εκείνο μεσημέρι βρήκαν τραγικό θάνατο και οι Γουόλτερ Κρίμκερ (γραμματέας της ομάδας), Τόμ Κάρι (γυμναστής) και Μπέρτ Γουέσλεϊ (μέλος του προπονητικού τιμ)
Η υπόσχεση...
Ο Μάτ Μπάσμπι υποσχέθηκε ότι θα έκανε και πάλι μεγάλη την Μάντσεστερ Γιουνάιντετ, κάτι που το έκανε πράξη καθώς την οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης 10 χρόνια αργότερα...
Του Crimson Stourama
Υ.Γ Εμείς με την σειρά μας ευχόμαστε απλά ποτέ ξανά τέτοια τραγικά συμβάντα μιας και μαυρίζουν ολόκληρους συλλόγους με τεράστιες ιστορίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου