Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Oί άστεγοι στην Λάρισα όλο και αυξάνονται.Ο Δήμος αδυνατεί να τους φιλοξενήσει


Αποστόλης, ετών 55. Από το Αργυρόκαστρο, ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για να βρει την τύχη του. Δύο δεκαετίες μετά τα όνειρά του έχουν «ναυαγήσει» στη Λάρισα. Εδώ ζει, άνεργος και άστεγος, φιλοξενούμενος προσωρινά σε μια αποθήκη. Λίγα τα υπάρχοντά του, σ΄ ένα μάτσο χαρτιά αποτυπώνονται οι πίκρες της ζωής του: Τα δικαστήρια για τη διατροφή που δεν μπορεί να πληρώσει, η έξωση από το τελευταίο του σπίτι, η διάγνωση του νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε πρόσφατα.
Ωστόσο για τον ίδιο μια είναι η «ανάγκη» που θα του λύσει τα προβλήματα: «Μια δουλειά, οτιδήποτε, για να επιβιώσω», λέει.
Αυτή είναι η μία πλευρά της ταλαίπωρης – λόγω και της κρίσης- κοινωνίας μας. Τέτοια προσωπικά δράματα, δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται.
Και καθώς συμβαίνει αυτό, το ερώτημα που τίθεται: τι κάνουν ή τι μπορούν να κάνουν οι οργανωμένες κοινωνίες για να απαλύνουν τις συνέπειες των μνημονίων της λιτότητας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους; Η «απάντηση» του Δήμου Λαρισαίων, όπως θα διαπιστώσετε είναι «λίγη». Τελικά αυτό που μένει είναι η κοινωνική ευαισθησία, ίσως θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε και στον τομέα αυτό μια αυτοοργάνωση, αφού οι δομές της πολιτείας δεν φτάνουν.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Λάρισα λοιπόν, 2012. Η πόλη έχει τους δικούς της άστεγους, η ύπαρξη των οποίων δυστυχώς διαψεύδει τον δήμαρχο, ο οποίος προ μηνός διατείνονταν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι είναι τουλάχιστον 10 οι «κλοσάρ» της Λάρισας. Ενώ υπάρχουν ακόμη περισσότεροι εν δυνάμει άστεγοι, αλλά και οικογένειες οι οποίες ζουν κάτω από μία στέγη, χωρίς όμως τα στοιχειώδη που καθιστούν μια διαβίωση υποφερτή: ρεύμα και νερό. Κι αν με τη ΔΕΥΑΛ τα πράγματα «ψιλοβολεύονται» και το νερό δεν κόβεται, με τη ΔΕΗ η κατάσταση δεν είναι ίδια.
Ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα ο Αποστόλης, έκανε το τελευταίο του μεροκάματο πριν αρκετούς μήνες. Σήμερα είναι χωρίς ασφάλιση, χωρίς ταμείο ανεργίας. Η οικογενειακή του ζωή κατέρρευσε πριν από δέκα περίπου χρόνια. Έκτοτε τού την υπενθυμίζουν τα απανωτά δικαστήρια για την καταβολή της διατροφής, την οποία δεν έχει να πληρώσει. Εδώ και μερικές μέρες βρέθηκε στον δρόμο, καθώς ο σπιτονοικύρης του έκανε έξωση για -τι άλλο;- χρέη. Στην Κεντρική πλατεία κατέρρευσε και σωματικά και για μερικά βράδια βρέθηκε στο νοσοκομείο.
Τον περιμάζεψε πρώην εργοδότης του, στην αποθήκη του οποίου διαμένει. Μαζί με πολλά μηχανήματα, -ευτυχώς-με νερό και τουαλέτα, αλλά χωρίς θέρμανση...
Λίγα φασόλια που μαγείρευε σε μια κατσαρόλα, αλάτι και κρεμμύδι ήταν το μεσημεριανό της περασμένης Τετάρτης. Προμήθειες, τις οποίες παίρνει πότε από δώ και πότε από κει. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τον Ερυθρό Σταυρό, όπου βρει. Μερικές κονσέρβες, πού και πού ψωμί, λίγο λάδι, κανένα πάκο μακαρόνια ή ρύζι.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ...
- Ευτυχώς βρέθηκε και ο κυρ-Χρήστος και με περιμάζεψε, παραδέχεται.
Κι αν δεν ήταν ο καλός Σαμαρείτης;
Δυστυχώς οι δυνατότητες του Δήμου Λαρισαίων εξαντλούνται στην παροχή φροντίδας από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και βοήθειας σε είδος. Δηλαδή, τροφή και ρουχισμό.
Το φαγητό, μαγειρεμένο, παραδίδεται επί τόπου, μια φορά ημερησίως (κάθε μεσημέρι), ακόμη κι αν κάποιος έχει κάνει σπίτι του κάποιο παγκάκι! Όσον αφορά τα ρούχα, αυτά μαζεύονται από συμπολίτες μας και διανέμονται στους έχοντες ανάγκη.
Το ερώτημα της στέγασης όμως παραμένει. Μερικές από τις κρύες μέρες του Φλεβάρη ο Αποστόλης τις πέρασε φιλοξενούμενος σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, με δημοτική δαπάνη, αλλά μέχρι εκεί. Όπως παραδέχεται ο αντιδήμαρχος κ. Σπ. Μπαρμπούτης ο Δήμος αδυνατεί να δημιουργήσει την απαραίτητη δομή για να στεγάσει τους ανέργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: